Zijn crowdfundingplatforms eerlijk over rendement?
delen
13 mei 2019
Investeerders.nl
Investeren in crowdfunding wordt in Nederlands alsmaar populairder, maar tegelijkertijd dalen de rendementen. Volgens het Financieel Dagblad worden potentiële beleggers zelfs te gunstige rendementen voorgespiegeld. Investeerders.nl ging op onderzoek uit.
Early stage investeren in startups kan heel lucratief zijn. Maar zekerheid is dit niet. Tenzij je er bovenop zit en de branche, concurrentie en andere invloeden goed kent blijft het wel een risicovol gebeuren. Soms is het toch een beetje glazen bol-kijken. Veel angels spreiden hun geld daarom ook over andere beleggingsvormen zoals de beurs, vastgoed, en de laatste tijd steeds vaker ook via crowdfunding. Maar is het rendement daarvan echt vooraf zoveel beter in te schatten?
Rendement flink lager dan vooraf berekend
Het FD kwam deze week met het nieuws dat het rendement van crowdfunding vaak beter voorgespiegeld wordt dan het werkelijk is. Vooraf worden investeerders soms een rendement van ruim 8 procent voorgespiegeld terwijl uit berekeningen het werkelijke resultaat niet veel hoger is dan zo’n 5 procent.
Ronald Kleverlaan, expert in alternatieve financieringen zoals crowdfunding en business angels, geeft in zijn laatste nieuwsbrief aan aan dat het resultaat inderdaad anders kan zijn dan vooraf verwacht maar dat de meeste investeerders zich hier wel bewust van zijn. “Natuurlijk kan er meer transparantie plaatsvinden, maar ook de AFM heeft in februari al geconcludeerd dat dit de goede kant op gaat. En in vergelijking met andere (alternatieve) financiers, venture capital-fondsen en banken zijn crowdfundingplatforms een stuk transparanter in het vermelden van defaults en rendementen.”
Crowdfunding blijkt dus net als de meeste andere beleggingsvormen haar risico’s te kennen. Je kunt je geld kwijtraken en moet je zeker niet vooraf rijk rekenen. Voor de meeste business angels is dit niets nieuws onder de zon en die zullen er wellicht ook na het artikel in het FD voor kiezen om deze afweging toch te maken.
Leden BAN Nederland lopen voorop
Wel is het belangrijk om dan te kiezen voor het juiste platform want juist hier zijn de verschillen groot en niet allemaal halen ze het gewenste niveau. Drie grote platforms Geldvoorelkaar, Collin Crowdfund en Funding Circle, die zijn aangesloten bij BAN Nederland, worden in vrijwel alle vergelijkingen als meest positief beoordeeld. Dit zijn de grootste platformen en zijn alle drie bezig met de continuïteit mocht er wat met het platform gebeuren, en de openheid rond de cijfers naar investeerders. Ook als het helaas toch een keertje misgaat.