Vrouwen in Europese startups verdienen 25% minder

delen

13 maart 2023

Investeerders.nl

In de beginfase van Europese tech-startups verdienen vrouwen 25 procent minder dan mannen. Voor elke euro die een man verdient, krijgt een vrouw dus 75 cent. Dit komt met name door het feit dat er minder vrouwen in hoger betaalde functies  zitten.

Dat blijkt uit onderzoek van platform voor salarisvergelijking Ravio. Hiervoor zijn meer dan 22.000 salarissen bij 400 techbedrijven in Europa meegenomen. Volgens het onderzoek krijgen vrouwen niet zozeer minder betaald voor hetzelfde werk, maar komt de loonkloof door een lager aantal vrouwen in hoger betaalde functies.

Loonkloof grootst in vroege startup

Het salarisverschil is het grootst in de vroege fase van startups, namelijk pre-seed, seed en Series A. Hier krijgen vrouwen 75 cent voor elke euro die een man verdient. Bij startups die een Series B-ronde achter de rug hebben, is het verschil iets kleiner. Hier verdienen vrouwen 21 procent minder. Na de beursgang gaat het nog om 14 procent minder salaris voor vrouwen.

Boven Europees gemiddelde

De loonkloof bij startups steekt met kop en schouders boven het Europese gemiddelde uit van 10,6 procent. In Duitse startups is de loonkloof het grootst met 26 procent, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Spanje met 25 procent. In Nederland is de loonkloof voor techbedrijven iets kleiner, namelijk 17 procent.

Salarisverschil per afdeling

Wat betreft verschillen per afdeling, krijgen vrouwen in financiële teams zo’n 20 procent minder betaald dan hun mannelijke collega’s. Ook op afdelingen waar over het algemeen meer vrouwen werken, is er een significant salarisverschil. Zo gaat het om 15 procent in marketing en 8 procent in HR-functies.

Misschien ook interessant