Succesvol investeren in start-ups. Hoe doe je dat?

delen

22 november 2019

Investormatch

Als er iemand antwoord kan geven op deze vraag is het angel investeerder Jeroen Bertrams wel.
In zijn boek ‘Succesvol investeren in start-ups’ legt hij stap voor stap uit hoe je te werk moet gaan. Financieringsplatform Investormatch wordt genoemd in het boek als één van de platforms waar je als investeerder in contact kunt komen met kansrijke start-ups.

Het aantal mensen dat investeert in start-ups neemt al een aantal jaar toe, maar niet iedere investering is even succesvol. Hoe pak je dat dan wel goed aan? Jeroen investeert al sinds 2006 in startende bedrijven en weet daarom als geen ander waar je op moet letten, wat de valkuilen zijn en hoe je een zo hoog mogelijk rendement op je investering behaalt.

Starten met investeren

De loopbaan van Jeroen start eind jaren ’90 wanneer hij na zijn studie economie aan de slag gaat als strategisch marketeer. “Een mooie tijd net voordat de internethype losbarstte”, blikt hij terug. Na een paar jaar richt Jeroen zijn eigen bedrijf op dat hij in 2005 weet te verkopen. Het betekent de start van zijn carrière als investeerder, maar eenvoudig is het niet. “Als je net begint als investeerder, zie je al snel gouden bergen. Maar er waren geen financieringsplatforms en ik had nog geen goed netwerk, dus het was hopen dat er iets leuks voorbij kwam.”

Het grootste misverstand onder investeerders

Inmiddels heeft Jeroen in meer dan 200 start-ups geïnvesteerd, waaronder 7 start-ups die gewaardeerd worden op minimaal 1 miljard dollar, de zogeheten unicorns. Dat was in het begin wel anders. “Ik heb in best veel bedrijven geïnvesteerd die na twee jaar omvielen en dan ben je je geld gewoon kwijt.” Dat is wat hem betreft dan ook het grootste misverstand onder investeerders: “Veel mensen denken dat je altijd geld gaat verdienen wanneer je investeert in een start-up, maar zo werkt het echt niet.”

Investeren is een vak

Hoe werkt het dan wel? Jeroens’ advies is helder: “Pak het professioneel aan. Ondernemers kunnen zichzelf vaak goed verkopen, dus wees waakzaam. Verdiep je in het product, in het team, in de patenten. Je moet het allemaal bekijken. Alleen op deze manier maak je een mooi rendement. Je kan het er dus niet zomaar bij doen. Je moet het serieus nemen en je niet gek laten maken.”

Een investering waar je trots op kunt zijn

Jeroen investeert vooral in Amerikaanse start-ups, maar daarnaast is hij ook actief in Nederland, India en Zuid-Amerika. Als je hem vraagt naar een investering waar hij het meest trots op is, hoeft hij niet lang na te denken: “Ik ben heel vroeg ingestapt in Rappi, dé ThuisBezorgd van Zuid-Amerika. In Nederland en de rest van Europa kon je al zien hoe succesvol dit concept kan worden en ik dacht: ‘Als het hier werkt, werkt het daar ook’. En dat was goed ingeschat.”

“Het financiële aspect van investeren is mooi, maar het is minstens zo leuk wanneer je een bedrijf goed hebt geanalyseerd en de juiste beslissing maakt.”

Groeien zonder investeerder

Je zou verwachten dat Jeroen starters altijd adviseert op zoek te gaan naar een investeerder om hun groeiplannen te realiseren, maar niets is minder waar. “Als je je start-up kunt laten groeien zonder investeerder is dat soms gewoon beter. Dan gaat de voorkeur naar subsidies of klanten vooruit laten betalen. Zo behoud je als ondernemer tenslotte je eigen aandelen. Wil je je groei versnellen? Dan biedt een investeerder zeker uitkomst, maar ga dan voor een investeerder die toegevoegde waarde levert, zonder dat hij of zij zich te veel met het bedrijf bemoeit.”

In contact komen met een investeerder

De tips in het boek ‘Succesvol investeren in start-ups’ zijn natuurlijk bedoeld voor investeerders, maar ook voor ondernemers heeft hij goede raad. Bijvoorbeeld als het gaat om het in contact komen met een potentiële investeerder. Dat begint volgens Jeroen bij het bouwen van een goede pitchdeck, maar draait vooral om het trekken van de aandacht: “Ga spreken op conferenties, start een crowdfundingcampagne, werk aan je PR-machine en zorg dat je een fanbase opbouwt..!”

Wil je ook informal investor worden?

Meld je dan aan bij Investormatch. Wij matchen investeerders aan innovatieve en kansrijke bedrijven. Neem vrijblijvend contact op met consultant Peter van Meersbergen via info@investormatch.nl voor meer informatie.

Misschien ook interessant