StartupDelta: ‘Meer investeringen in scaleups nodig’

delen

24 mei 2019

Investeerders.nl

Het Nederlandse startup-ecosysteem is veel volwassener geworden de afgelopen vijf jaar. Het aantal investeringen startups gaat ook de goede kant op, maar er wordt nog onvoldoende geinvesteerd in scale-ups. Een gemiste kans, vindt StartupDelta.

StartupDelta signaleert dat in Nederland startkapitaal beschikbaar is maar dat de vervolgstap soms achterblijft, zo is onder andere te lezen op investeerders.nl.

Business angels investeren meestal in early stage-kapitaal, het echte eerste vreemde kapitaal van startups. Banken of andere financiers slaan deze financieringsvraag meestal over vanwege het risico, maar angels weten het kaf van het koren te scheiden. Zij zijn soms bereid om deze risicovolle financieringen wel te verlenen.

Vervolgkapitaal ook essentieel voor business angels

Het is een goed teken dat jonge startups volgens StartupDelta steeds vaker een geschikte financiering weten te vinden. Maar deze startuporganisatie signaleert ook dat de volgende stap, zoals venture capital of een tweede financieringsronde via institutioneel geld, helaas te vaak achterblijft. Voor business angels kan dit een sterk remmende factor zijn. Juist als startups in het hoogste tempo door kunnen groeien, is een maximaal rendement en doorlooptijd van investeringen van business angels ook gewaarborgd.

BAN Nederland is van mening dat er ook op het gebied van startup-investeringen nog veel in Nederland kan worden verbeterd. Het verbeteren van dit klimaat is de kerntaak van deze vereniging. Echter, hiervoor is de doorlooptijd van investeringen en maximale groeikansen van startups noodzakelijk. Het is daarom essentieel dat de startups die een financiering vinden, ook werkelijk de volgende stappen kunnen maken.

Misschien ook interessant