Nederlandse crowdfunding-platforms haalden 625 miljoen euro op

delen

10 januari 2022

Investeerders.nl

Vorig jaar haalden Nederlandse crowdfunding-platforms gezamenlijk zo’n 625 miljoen euro op, hoofdzakelijk voor bedrijfsfinancieringen, vastgoedleningen en duurzame projecten. Dit meldde Crowdfundmarkt, dat in haar jaaroverzicht de projecten van alle Nederlandse partijen bundelde.

Waar 2020 een zwaar jaar was voor veel platforms, liet een aantal van hen in 2021 mooie resultaten zien. In totaal ging het om 625 miljoen euro. Leden van BAN Nederland, Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, Matching Capital en NLInvesteert zijn met ruim 300 miljoen samen bijna goed voor de helft van de totale markt.

‘In 2022 zullen er platforms verdwijnen of samengaan’

Afgelopen november zijn de nieuwe Europese crowdfunding-regels ingegaan. Naast dat deze uniforme regels strenger zijn, zorgt het ook voor een fors kostenplaatje. Niet elk platform zal zich binnen een jaar kunnen aanpassen aan de nieuwe regels, waardoor experts verwachten dat er ook in 2022 partijen zullen stoppen of zullen (moeten) samenwerken.

Daarnaast schrijft Crowdfundmarkt dat de branche dit jaar verder professionaliseert en dat de overgebleven platforms groter en sterker worden. Dit ligt in lijn met de ontwikkeling van crowdfunding, waar steeds grotere bedragen in omgaan. Nog maar een paar jaar geleden werd het vooral ingezet voor de risicovollere financieringen uit de horeca of zakelijke dienstverlening.

De gunfactor was hierbij vaak doorslaggevend, terwijl het nu voornamelijk om het rendement draait. Naast dat de hoek waaruit de campagnes komen veranderd zijn, gaan er tegenwoordig veel hogere bedragen in om. Bovendien is crowdfunding steeds vaker onderdeel van een grotere financiering. Zo zijn er platforms die werken met institutioneel geld, fondsen of andere financiers.

Misschien ook interessant