Meer dan miljard euro opgehaald via crowdfunding

delen

15 juli 2019

Investeerders.nl

Sinds crowdfunding hier haar intrede maakte in 2011 is er al voor ruim een miljard euro opgehaald via de verschillende platformen. Het gros van de investeringen is bedoeld door ondernemingen, maar ook maatschappelijke en creatieve projecten halen graag geld op via crowdfunding.

Bij crowdfunding investeren particulieren in projecten. In tegenstelling tot investeringen van business angels, waarbij een individu zelf de risico-analyse maakt, vaak alleen al veel impact heeft en het rendement vooraf meestal onduidelijk is, gaat het bij crowdfunding eigenlijk om leningen met vaste voorwaarden.

De projecten zijn redelijk vergelijkbaar met bankleningen met als verschil dat een groot aantal particulieren met elkaar het geld inbrengen. Risicoloos is het zeker niet, maar bij een goede spreiding is rendement wel mogelijk.

Uit onderzoek bleek dat er in het eerste halfjaar van 2019 voor in totaal 203 miljoen euro werd opgehaald via crowdfunding. Ter vergelijking; dit is 32 procent meer dan exact een jaar geleden, toen er 154 miljoen euro werd vergaard via deze financieringsvorm.

Ruim 6000 projecten gefinancierd het afgelopen halfjaar

Ondernemingen vertegenwoordigen in de eerste helft van 2019 een bedrag van 186 miljoen euro, waarmee het verreweg de grootste groep is die crowdfunding inzet. Volgens het onderzoek zijn er in de eerste helft van 2019 meer dan 6000 projecten en ondernemingen gefinancierd. Crowdfunding in de vorm van een lening was met ruim 90 procent de meest populaire vorm. Grote platformen op dit gebied zijn bijvoorbeeld Collin Crowdfund of Geldvoorelkaar, beide ook lid van BAN Nederland.

Ook werd de crowdfundingmarkt onder de loep genomen. Volgens het onderzoek was deze markt eveneens gestegen. In het eerste halfjaar van 2019 was het 175 miljoen euro waard. Vergeleken met dezelfde periode in 2018 betekende dit een stijging van 52 procent qua geld en een stijging van 44 procent wanneer je kijkt naar het aantal projecten.

Misschien ook interessant