Kabinet vergeet business angels in haar plannen

delen

20 september 2019

Investeerders.nl

Afgelopen dinsdag was het weer Prinsjesdag. Dit jaar stond deze naast de hoedjes en het koffertje in het teken van de baard en het fonds. De mooie traditie kreeg in 2019 een prachtig vervolg. Al is het jammer dat het Kabinet de business angels wederom lijkt te hebben vergeten in haar plannen.

Het gaat goed met het land, waardoor er blijkbaar kan worden uitgedeeld. De Nederlandse economie lijkt robuust. Het kabinet trekt daarom extra geld uit voor diverse zaken. Dat er ook weer slechtere jaren aan kunnen komen, hoeft geen probleem te zijn. Het is een kwestie van ons nu daar goed tegen wapenen. Zoals met een nieuw investeringsfonds. Het kabinet gaat vanaf volgend jaar tegen een lage rente miljarden euro’s lenen om te investeren in ‘duurzame economische groei’.

Nieuw investeringsfonds komt komend voorjaar

Over zo’n investeringsfonds werd op het Binnenhof al weken gespeculeerd. Nu is de officiële aankondiging er. Begin volgend jaar wil het kabinet de opzet van het fonds presenteren. Hoeveel geld Nederland van plan is te investeren is nog onduidelijk; tegenover RTL Nieuws repte Hoekstra van ‘enkele tientallen miljarden euro’s’.

Prachtig nieuws voor bedrijven die kans maken op deze miljarden. De vraag is wel wat er moet gebeuren voor de jonge, nog op te richten startups die hun waarde voor de economie van morgen nog moeten bewijzen. Te veel nieuwe bedrijven komen niet verder dan microniveau. ZZP’ers brengen veel flexibiliteit in de economie, maar voor groei en innovatie zijn er ook snelgroeiende scale-ups nodig.

Want het fonds is wel voor innovatie en duurzaamheid bedoeld, de kans dat een startup hierop aanspraak kan maken is vooralsnog klein. Er wordt gekeken naar grootschalige projecten zoals Schiphol, de Noord-Zuid-lijn of andere organisaties die hun waarde voor Nederland al hebben bewezen.

Startups samen blijken de motor voor de economie

Welke startups daar aan kunnen bijdragen, is vooraf meestal hoogst onzeker. Waar het kabinet wel aan voorbij gaat, is dat ze gezamenlijk al jaren de banenmotor blijken voor de economie. De hardste klappen vallen hier en – in tegenstelling tot de grote gevestigde orde – kunnen zij maar mondjesmaat aan kapitaal komen, terwijl hier juist vaak zoveel behoefte aan is.

Lucien Burm, de voorzitter van Dutch Startup Association, deelt de mening dat de startups maar weinig terugzien van de extra ruimte die het kabinet dit jaar biedt. “Het lijkt wel alsof het kabinet de eerder toegekende extra gelden voor de versterking van het ecosysteem en InvestNL voldoende acht voor het toekomstbestendig maken van het Nederlandse bedrijfsleven.”

Wie goed zoekt, vindt enkele regelingen. Maar volgens Lucien is dat een druppel op een gloeiende plaat. “Willen we de toekomst van BV Nederland veiligstellen, dan zal nu geïnvesteerd moeten worden. Denk aan het onderzoek naar fiscale stimulering van durfkapitaal en de verruiming van de regeling van aandelenopties.”

Auteur: Dirkjan Vis, eigenaar van https://www.investeerders.nl

Misschien ook interessant