Frankrijk wil durfkapitaal stimuleren

delen

22 mei 2023

Investeerders.nl

Franse ambtenaren willen de fiscale stimuleringsprogramma’s EIS en SEIS in hun land introduceren. De programma’s maken het aantrekkelijker voor particuliere investeerders om geld te steken in startups. In Nederland zijn deze plannen er nog niet.

De Enterprise Investment Scheme (EIS) en Seed Enterprise Investment Scheme (SEIS) is al jaren succesvol in Engeland. Vorig jaar staken particuliere investeerders in dat land 2,5 miljard pond in bedrijven via de programma’s. EIS steeg daarmee 39 procent ten opzichte van het belastingjaar 2021-22. SEIS groeide met 16 procent.

Fiscale voordelen voor startupinvesteringen

De stimuleringsprogramma’s bestaan sinds 30 jaar om startupinvesteringen te belonen. Investeerders krijgen namelijk een belastingkorting tussen de 30 en 50 procent als ze minimaal vier jaar in een startup investeren. In Nederland krijgen investeerders geen belastingkorting voor durfkapitaal.

Jaarlijkse investering van €3 miljard

Franse ambtenaren willen deze programma’s nu introduceren, in de hoop dat het nieuwe banen zal creëren. Het land heeft op dit moment een vertraagd investeringsklimaat door de krimpende economie. Het kabinet hoopt dat durfkapitalisten jaarlijks 3 miljard euro gaan investeren in startups, door hen belastingvoordeel te bieden tussen de 18 en 50 procent.

Misschien ook interessant