Financieringsmix voor De Kruidenaer

delen

16 juli 2019

Investormatch

Innovatief, duurzaam en milieubewust ondernemen

De naam van de Brabantse onderneming verraadt het al: De Kruidenaer levert kruiden. En dat doen ze zeker niet onverdienstelijk. Het bedrijf heeft een groot assortiment dat bestaat uit circa 30 verschillende kruidensoorten zoals basilicum, dille en oregano.

De geschiedenis van De Kruidenaer gaat terug naar 2003, toen het bedrijf werd opgericht door Christ Monden en zijn vrouw Jacqueline. Nadat het tweetal zich eerder bezighield met het telen van tomaten en paprika’s, was dit het jaar waarin zij besloten om het roer om te gooien en zich te gaan richten op de teelt van verse kruiden.

Onderzoek en ontwikkeling

Sinds de oprichting wordt er bij De Kruidenaer voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling. Een mooi voorbeeld is het telen van kruiden op water. Hoewel deze techniek tegenwoordig niet uniek meer is, liepen Christ en Jacqueline hiermee in 2011 voorop in hun sector. Het telen van water biedt dan ook veel voordelen ten opzichte van traditionele teelttechnieken. Zo wordt er aanzienlijk minder water, mest en substraat verbruikt. Dankzij de positieve resultaten is deze techniek in de loop der tijd op steeds grotere schaal binnen de organisatie toegepast.

Kwaliteit staat voorop

Voor het onderzoek naar het telen op water vroeg consultant Frank André Becker WBSO subsidie aan, maar daar bleef het niet bij. Een MIT-haalbaarheidsproject en een MIT-R&D-samenwerkingsproject volgde. Via beide subsidieregelingen worden innovatieve activiteiten in het Nederlandse bedrijfsleven gestimuleerd. De Kruidenaer blijft dan ook bezig om de teeltomstandigheden en technieken te verbeteren, zolang het maar ten goede komt aan de kwaliteit. “De kwaliteit van de kruiden is voor ons het allerbelangrijkste. Daarom zijn wij continu bezig om te bedenken hoe we ons product kunnen verbeteren. Pas daarna gaan we kijken of het financieel haalbaar is”, licht Christ toe.

Duurzaam ondernemen

Net als innoveren is duurzaam ondernemen ook cruciaal voor de Kruidenaer. Christ: “Wij willen ons steentje bijdragen aan een beter milieu, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelen, ledverlichting en een meerlaags teeltsysteem. Maar niet alleen wijzelf vinden dat belangrijk, ook de afnemer hecht steeds meer waarde aan een duurzame productie.” De SDE+, de Energie-Investeringsaftrek en de MIA en Vamil maken het duurzaam ondernemen voor De Kruidenaer financieel een stuk aantrekkelijker.

Investeren in personeel

Duurzaamheid heeft volgens Christ niet alleen te maken met milieu en energie. Het heeft ook betrekking op het personeel binnen een bedrijf: “Onze medewerkers zijn het allerbelangrijkste voor ons. In het hoogseizoen werken er bijna 100 mensen bij De Kruidenaer en we willen deze mensen graag aan ons binden. Door te investeren in personeel zijn wij in staat om alles uit hen te halen wat er in zit. Doorgroeien kan tenslotte alleen wanneer onze medewerkers met ons meegroeien!”

Ook op zoek naar financiering?

Houdt u zich bezig met innovatie of duurzaam ondernemen? En bent u benieuwd naar de financieringsmogelijkheden voor uw organisatie? Download de gratis whitepaper of neem vrijblijvend contact op met consultant Jan Egberts via financiering@debreed.nl of bel 076 565 4321.

Misschien ook interessant