Crowdfundingmarkt blijft groeien in Nederland

delen

13 januari 2020

Investeerders.nl

In 2019 is zo’n €424 miljoen euro via crowdfunding in Nederland opgehaald. Hiervan is zo’n €321 miljoen opgehaald door (mkb) bedrijven. Het aantal crowdfundingprojecten is in een jaar tijd ook toegenomen met 18 procent. Dit betekent dat die €321 miljoen voort kwam uit 3.284 verschillende projecten.

De groei is 21 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral met crowdfunding projecten waar investeerders en donateurs zich betrokken bij voelen kan veel geld opgehaald worden. Tweederde van de crowdfundingprojecten die in 2019 werd opgezet voor de financiering van een persoonlijke wens of een goed doel. Mkb’ers die via crowdfunding hun financiering rond willen krijgen doen er daarom goed aan om voor de investeerder een meerwaarde te vinden om in dit specifieke mkb bedrijf te investeren.

Dat de markt van mkb financiering steeds professioneler wordt is ook duidelijk te zien aan de groei van de “grote” platformen in de markt. Zo realiseerde een van de leden van BAN Nederland, Geldvoorelkaar, een groei van 74 procent ten opzicht van het jaar ervoor. Via het platform werd namelijk bijna 51 miljoen euro geïnvesteerd in crowdfundingprojecten.

Ook Collin Crowdfund, lid van BAN Nederland, groeide in het afgelopen jaar sterk door. Daar werd het jaar afgesloten met een totaal van ruim €206 miljoen aan verstrekte leningen. Dit was een stijging van zo’n 40 procent. Het platform verwacht dit jaar te blijven groeien.

Misschien ook interessant