Buitenlandse investeerders ontevreden over belastingen

Buitenlandse investeerders zijn steeds minder tevreden over het investeringsklimaat in Nederland. Dit komt grotendeels door het belastingbeleid. Zo zijn onze belastingverplichtingen vaak strenger dan in Europa.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Financieel Dagblad naar aanleiding van opmerkingen van buitenlandse investeerders aan het adres van de Belastingdienst.

Investeerders twijfelen aan stabiliteit Nederland

Onder andere de winstbelasting vormt een struikelblok. Ook beperkingen van de verliesverrekening, een exitheffing dividendbelasting, de komst van bronbelastingen op rente en royalty’s brengen potentiële investeerders aan het twijfelen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van Nederland. Voor 2020 waren stabiliteit en betrouwbaarheid nog onze belangrijkste kenmerken.

‘Hoop is nog niet verloren’

Daarentegen scoort Nederland nog altijd goed op het opleidingsniveau, infrastructuur en het culturele aanbod. Volgens onderzoeker Laurens Berentsen is de hoop nog niet verloren. Zo is er in de fiscaliteit nog winst te behalen: “Wij zitten met ons tarief aan de bovenkant van Europa. Als daar wat vanaf kan, maakt dat ons vestigingsklimaat een stuk aantrekkelijker.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief