1 op 5 crowdfunding-investeerders is vrouw
delen
9 mei 2022
Investeerders.nl
Slechts één op de vijf gebruikers van Nederlandse crowdfundingplatformen is vrouw. Positieve uitschieters zijn Oneplanetcrowd en Lendahand. Hoewel platformen laag scoren op man/vrouw-verdeling, heeft de meerderheid geen concrete plannen voor verbetering.
Dat blijkt uit een rondgang van Investeerders.nl bij 7 populaire crowdfundingplatformen in Nederland. Samen zijn die goed voor meer dan de helft van de Nederlandse crowdfundingmarkt. Daarnaast namen beleggingsplatformen eToro en BUX Zero deel aan de rondvraag.
20% investeerders is vrouw
Van alle gebruikers op Nederlandse crowdfundingplatformen is slechts één op de vijf vrouw. Het laagste aandeel vrouwen bevindt zich op Lender&Spender (15,2 procent). Collin Crowdfund en October scoren tussen de 15 en 16 procent. Crowdfunder Geldvoorelkaar telt een ruimere 20 procent vrouwen.
Opvallend is dat aanbieders met een focus op duurzame en sociale investeringen aanzienlijk meer vrouwelijke gebruikers hebben. Impact-investeerder Oneplanetcrowd bestaat voor een ruime 27 procent uit vrouwen. En Lendahand, mkb-investeerder in opkomende landen, scoort het hoogst met maar liefst 37 procent.
Vrouwen investeren minder
Over het algemeen leggen vrouwen op Nederlandse crowdfundingplatformen minder geld in dan mannen. Waar vrouwen gemiddeld ruim 3300 euro inleggen, gaat het bij mannen om zo’n 3800 euro. Op Oneplanetcrowd is dit verschil nog het grootst: vrouwen investeren er ruim 3 duizend euro minder. Vrouwelijke beleggers op Lender&Spender investeren daarentegen als enige 600 euro meer.
Merendeel platformen geen plan voor verbetering
Hoewel platformen als Lender&Spender en Collin Crowdfund benedengemiddeld scoren op man-vrouw-verdeling, schatten zij dit zelf in als marktconform. Bovendien heeft de meerderheid van de aanbieders geen plannen voor verbetering, waaronder BUX Zero, Lender&Spender, October, Collin Crowdfund en Geldvoorelkaar. Slechts een enkele aanbieder heeft concrete plannen om meer vrouwelijke gebruikers aan te trekken. Zo zegt Duurzaaminvesteren de communicatie en dienstverlening meer op vrouwen te willen richten.